2.El Server Power Supply

Firmanızın/kurumunuzun bir sunucu montajı söz konusu olduğunda, dikkate alınması gereken birçok değişken vardır. Sunucu sisteminizin bir parçası olarak eklemeniz gereken birçok parçadan biri de bir güç kaynağıdır. Ancak güç kaynakları (powersupply) arasındaki farkları anlamak karmaşık olabilir: titanyum, platin ve altın güç kaynakları, farklı watt değerleri, yedekli güç kaynakları… liste uzayıp gidiyor. Her şeyi anlamlandırmaya çalışmak zor olabilir. Aşağıda, sunucu sisteminiz için doğru güç kaynağını seçmek için anlamanız gereken bazı önemli şeyleri açıkladık.

İhtiyacınız Olan Güç Kaynağını Bulma

Dell, IBM, SUN veya HP sunucu sisteminiz için bir powersupply arıyorsanız, sahip olduğunuz belirli server türüyle uyumlu bir güç kaynağı bulmak için kullanabileceğiniz çevrimiçi araçlar vardır. 2elserver.com her marka güç kaynağı tedariğini hızlı ve güvenli şekilde sağlamaktadır. Ayrıca ikinci el powersupply ürünlerinin satın alımını da gerçekleştirmektedir.

Yedekli Güç Kaynakları

Yedek güç kaynakları, birincil kaynağın arızalanması durumunda yedek olarak kullanılır. Yedek güç kaynaklarının yerinde olması, birincil güç kaynağında bir arıza olması durumunda çalışmaya devam edebilmenizi sağlamak için çok önemlidir.

Yedek güç kaynakları söz konusu olduğunda, her sunucu farklı şekilde çalışır. Bazıları, arızalanana kadar güç ihtiyaçlarının %100’ü için birincil güç kaynağını kullanacak ve bu noktada ikincil kaynağa geçecekler. Diğerleri enerji ihtiyaçlarını ikisi arasında dengeleyecek. Sunucunun iki güç kaynağını nasıl kullanmasını istediğinizi yapılandırmak da genellikle mümkündür.

Sunucu Performansı ve Power Supply Verimliliği

Bir yandan, bir güç kaynağının verimlilik derecesi, nasıl performans göstereceğine dair bir fikir edinmenize yardımcı olur. Aynı zamanda, bir güç kaynağının birlikte kullanıldığı belirli sunucu, verimliliği üzerinde bir etkiye sahip olabilir.

Bu vaka çalışmasının gösterdiği gibi, aynı güç kaynağı iki farklı sunucuda farklı verimlilikte çalışabilir. Bu özel vaka çalışması, DellPowerEdge R720 sunucusunun HP ProLiant DL380p’den daha verimli performans gösterdiğini gösteriyor, ancak bu durumun durumdan duruma değişeceği açık.

Sunucumu Çalıştırmanın Maliyeti Ne Kadardır?

Belirli bir güç kaynağını çalıştırmanın hem gürültü düzeyini hem de maliyetini hesaba katmak önemlidir.

Bu faydalı çizelge, belirli güç kaynakları için çeşitli sunucular tarafından üretilen hem maliyet hem de gürültü seviyesini karşılaştırır.

Sunucunuza güç sağlama maliyetlerini hesaplamak için kullanabileceğiniz basit bir formül var. Watt’ı kullanılan saatlerle çarpın (hesaplamayı tercih ettiğiniz şeye bağlı olarak gün, ay veya yıl başına) ve bu sayıyı 1.000’e bölün. Ardından, sonucu kilovat saat başına elektrik maliyetinizle çarpın. Sonuç, o güç kaynağını çalıştırmak için toplam maliyetinizin bir tahminini verecektir.

 

 

 
Sunucu Güç Kaynağı Verimliliği

Genel olarak bir güç kaynağı ne kadar verimli olursa, toplamda o kadar az enerji kullanırsınız. Bir rafta birden fazla sunucuyu birlikte çalıştırıyorsanız, elektrik maliyetlerindeki tasarruflar bir yıl boyunca gerçekten artabilir.

Titanyum güç kaynakları , %96 güç verimliliği sunan en verimli seçenektir. Platin güç kaynakları %94 ile biraz daha az verimlidir. Altın güç kaynakları , %92 oranında daha düşük bir verimlilik sunar.

Esasen, bir güç kaynağının verimliliği, belirli bir miktarda çıkış gücü üretmek için ne kadar AC (veya bazı durumlarda DC) giriş gücüne ihtiyaç duyulduğuna göre hesaplanır. Örneğin, 180 watt çıkış gücü üretmek için 200 watt giriş gücü gerektiren bir güç kaynağı, %90’lık bir verimlilikle derecelendirilecektir (180/200 = 0,9).

Giriş ve çıkış arasındaki 20 watt’lık fark ısı şeklinde kaybolur. Bu boşa harcanan enerjinin üretilmesiyle ilgili ek maliyetin yanı sıra, verimsiz güç kaynaklarının bir başka dezavantajı, bu ısının hesaba katılması gerektiği gerçeğidir: onu çıkarmak için soğutma ekipmanına ihtiyacınız olacaktır.

Tabii ki, bir güç kaynağının verimliliği, kaynağın çıkış aralığı söz konusu olduğunda doğrusal veya düz değildir. Çoğu güç kaynağı, hız kapasitelerinin üst aralıklarında çalışırken maksimum verimlilikte çalışır. Bu, 400 watt güç (%50 kapasite) sağlayan 800 watt’lık bir güç kaynağının, aynı 400 watt çıkış gücü (%80 kapasite) sağlayan 500 watt’lık bir güç kaynağından daha az verimli olacağı anlamına gelir.

Bu neden önemli? Bir güç kaynağı seçerken verimlilik önemli bir husustur – ancak güç kaynağının verimlilik derecesinden fazlasını hesaba katmanız gerekir. Sunucu sisteminizin güç tüketimini doğru bir şekilde tahmin ederek, doğru boyutta ve optimum verimlilikte çalışacak bir güç kaynağı seçebilirsiniz.

Büyük (kurumsal düzeyde) veri merkezlerinde, verimsiz güç kaynağı yapılandırmaları çalıştıran birden çok sunucudan kaynaklanan kümülatif enerji kayıpları önemli olabilir. Mümkün olan en doğru ölçümü elde etmek için, gerçek sisteminizi yük altında önceden yapılandırmak ve ölçmek genellikle yardımcı olur. Ancak bu yöntem, server sisteminin her bir bileşenini satın almayı, yapılandırmayı ve çalıştırmayı içerdiğinden birçok müşteri için pratik olmayabilir. Sonuç olarak, bu tür testleri gerçekleştiremeyen daha küçük müşteriler bazen watt ihtiyaçlarını aşan bir güç kaynağına sahip olabilir.

Doğru Güç Kaynağını Seçmekle İlgili Yardım Alın

Sunucu sisteminiz için hangi güç kaynağına ihtiyacınız olduğundan hala emin değil misiniz? 2elserver.com, Dell,IBM,Sun, HP ve diğer önde gelen markalardan çok çeşitli kullanılmış ve yenilenmiş (refurbished) güç kaynaklarını (PSU) stoklar. Müşteri hizmetleri ekibimiz, ihtiyaçlarınızı karşılayacak doğru güç kaynağını seçmenize yardımcı olabilir. Acil yardım için şimdi bizimle iletişime geçin!